diumenge, 18 de juliol del 2010

CINGLE DE LA TO - RIALLES

Darrera al massis del Sobrepuny, a la Nou de Berguedà , s'aixeca un cingle visible desde la carretera C-16 a l'alçada de la tèrmica de Cercs. Allà el Joan Casòliva i va obrir una sèrie de vies amb un grau assequible però amb un equipament molt just, cosa que les fà molt aptes com a terreny d'aventura, on cal tenir la tècnica d'autoprotecció ben assumida.

Aquest dissabte amb el Cinto anem a fer-ne una altra, la via "RIALLES" doncs jà l'a temporada passada vam tastar aquest terreny i és un lloc on la tranquil.litat i l'ambient de muntanya hi son assegurats.

Aquesta via, de Vè grau, comença al costat dret de l'esperó de la Tó. La ressenya hi marca un parabolt a l'inici de la via que és molt útil per assegurar al primer de corda, doncs la R0 queda sobre una petita feixa.
La via té dos llargs de 55 mts. cada un. El primer comença amb unes grades que es deixen escalar força bé i permet protegir-se amb aliens i tascons; a partir de trobar l'únic parabolt que hi ha en tota la tirada comença a espatllar-se, doncs el terreny és força brut i vas trobant petits replans amb terra i herba que donen força "mal rotllo", fins arribar a la reunió que queda desplaçada uns 2 o 3 metres a la dreta de la vertical de la via.

Al començament de la segona tirada és on comença el "festival";  després de superar un pas de "boix" no gens senzill, hi ha un diedre a l'esquerra que diria concentra tota la dificultat de la via, doncs ens va costar força i no trobabem bons llocs on col.locar les proteccións.
 Un cops superat aquest diedre et desplaces una mica a l'esquerra i aquí el terreny ja canvia, es fà molt més agradable d'escalar fins a trobar el tercer parabolt de la tirada (en aquest llarg n'hi ha 3 , tot un luxe) que t'ajuda a superar una petita "panxa" amb seguretat per finalitzar la via.

Per el descens anem a buscar el coll del final del cingle i un caminet ens mena de nou al cotxe.
Molt bona matinal d'escalada a l'alt Berguedà.

1 comentari: