dimarts, 1 de novembre del 2011

VIA FERRADA DE LA MORERA DE MONTSANT (Priorat)

Aquest cap de setmana ens acostem a la comarca del Priorat, concretament a la part sud de la serra del Montsant.


Sortim des del poble de La Morera de Montsant,direcció oest, nord-oest, tot agafant el camí ben senyalitzat que  ens condueix cap el grau de Salfores. És un camí planer que en una mitja hora ens portarà al corriol que surt a la nostra dreta (passat una zona d'escalada esportiva a peu de camí) i que condueix a l'inici de la via ferrada.

Aquest corriol comença al costat d'un cartell indicador i comença a pujar fort, en direcció nord, cap al peu de la serra. Després d'una estona de seguir-lo trobarem un caos de grans blocs que ens caldrà anar sortejant, alguns d'ells fins i tot estan equipats amb passamà o esglaons. 

El camí, molt senyalitzat amb fletxes vermelles, ens porta al peu d'una placa vertical on comença l'equipament de la via.(remarcar que la via va ser equipada l'any 2002 i sembla que ha rebut poc o gens de manteniment i hi ha alguns esglaons que es belluguen i fins i tot en algun tram n'ha saltat algun. Tot i això el cable de vida està en bon estat i, anant en compte, no ha de suposar cap problema).

Comencem enfilant-nos en una placa vertical on hi ha un pas que hi falta un esglaó i cal estirar-se fort per arribar al següent. 
Al arribar a dalt de la placa ens caldrà desgrimpar una petita placa tombada i desplaçar-nos a la nostra esquerra, tot caminant per anar a buscar la segona part.

Aquesta comença amb un curt tram força exigent que ens porta fins un petit pont tibetà, que ens deixa a peu d'una esvelta agulla, ja des d'aquí ens hem d'enfilar per una paret vertical fins assolir el cim de l'agulla,(a punt d'arribar al cim hi ha un pas que ens caldrà ajudar-nos de les preses de la roca doncs no hi ha esglaó)  on trobarem un segon pont, aquest més llarg (diuen algunes ressenyes de 16 mts...), el travessem en compte doncs es belluga una mica i ens deixa a una canaleta arbrada que es supera fàcilment fins arribar a la tercera i última part de la via.

Una placa que comença molt vertical on a l'inici cal fer una bona tibada per arribar al primer esglaó i 2 o 3 metres més amunt cal ajudar-se de la roca per arribar a un altre. Llavors ja s'ajau i a la part final, al ser molt tombada, no hi trobem esglaons, sols una cadena que ens ajuda a progressar còmodament.

La via ens deixa dalt la Serra Major i els camins de retorn son varis, depen del què decidim allargar la nostra sortida. Es pot baixar per diversos graus equipats amb diferent dificultats (Barrots, Carrasclet, Carabassal...) o bé prendre el camí més senzill que baixa pel Grau de la Grallera.
Per agafar aquest camí (que és el què hem baixat nosaltres) cal anar direcció est (dreta) i tot seguint la carena (fites) ens portarà fins al camí marcat amb groc que còmodament ens retorna al punt de sortida.


En el camí de retorn ens creuem amb tot una família de senglars que també anaven d'excursió.....

AQUÍ us deixo el track, més que rés per la tornada, doncs la carena és plena de camins i caminets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada